Vertrek vanuit Lelystad richting Oostzee

Zondag 6 en maandag 7 juni ’21; Vlieland – Rendsburg

Vandaag onze grote oversteek. Dat wordt een nachtje doortrekken. De weersverwachting? Lijkt erg goed. Zon, voldoende wind en de richting: NW en in het begin NNW. Als je naar het oosten moet, is dat allemaal prima.

Onze tochtplanning. We vertrokken om 06:30 uur uit de jachthaven van Vlieland met HW. Ons doel was om met kentering van LW bij de Jade-Wezer te zijn. De Jade is een druk scheepvaartkruispunt onder Helgoland. Dan krijgen je de stroom weer mee en dan spoelen we zo naar Brunsbüttel. Dat is echter de theorie……

Vanuit Vlieland moet je eerst om de Stortemelk heen, voordat je naar het oosten kunt gaan. Die aanloop is NW, recht tegen de wind in. Het is nog vroeg en we zijn op vakantie, dus dat stukkie maar op de motor gedaan. Toen de zeilen omhoog en met een kleine 7 knopen tegen de stroom in naar het oosten. Dat is zeilen….!!! Windkracht 4 en halve wind en een strak blauwe lucht. Genieten!

Op de grens van Duitsland kregen we stroom mee. Toen met 7,5 knopen over de grond. De wind bleef keurig NW, terwijl we bij elk eiland weer iets konden afvallen. Het was de bedoeling, dat we om ongeveer 05:15 uur bij de Jade zouden zijn, rond LW Helgoland, maar we hadden een probleem: we gingen veel te hard! Vóór 23:00 uur naderden we de Jade al. Oké, dan maar een tijdje stroom tegen. Intussen was het donker geworden. We sliepen om de beurt.

Het was intussen zwaar bewolkt, tegen nieuwe maan aan, dus hartstikke donker. Grote zeeschepen aan alle kanten. Joke maar even wakker gemaakt, kijk even mee. Want we varen straks ook nog een ‘parkeerterrein’ voor vrachtschepen binnen die daar voor anker liggen. Mag je daar doorheen zeilen in Duitsland?

We zeilden constant achter een Duits jacht aan: de ‘Lili’ en die voer er dwars doorheen. Wij toch maar voor de zekerheid er omheen. Die Deutsche Polizei kan behoorlijk ‘hinderlijk’ reageren.

’s Nachts om 02:00 uur werd ik bang en dat is redelijk uniek voor mij. Met vol tuig en in het pikke donker, scheurden we door een voor mij onbekend gebied. Het Duitse jacht voor ons voer net buiten de kardinale boeien. Waarom? Moet dat? Joke wakker gemaakt: “Zullen we de zeilen maar strijken en dan rustig op de motor verder tuffen tot het licht wotdt?”. En we hielden de kardinalen nu maar aan SB. Zo gezegd, zo gedaan.

Om 04.30 uur werd het licht. Dan ziet de wereld er weer heel anders uit. Zeilen gehesen en zo rustig naar Brunsbüttel. De sluizen in het Kielerkanaal bij begin en einde hebben niet zo’n geweldige reputatie. Je mag ze niet oproepen, onduidelijke commando’s en soms lange tijd onduidelijk wachten. We kwamen bij de sluis aan met een ander NL-jacht de ‘Waaibaai’. Die riepen via de marifoon in het Engels de sluis op. Reactie in het Engels: “Over 5 minuten in de Noorder sluis”. Joke via de marifoon naar de sluis: “De bluePassion ook!”

We lagen met twee zeilbootjes in de gigantische sluis. De bemanning van de ‘Waaibaai’ hielp ons bij het aanleggen in de sluis. Dat vastleggen is niet zo simpel. Drijvende schotten, waar je je op moet laten zakken om de landvast door een ring te halen, die op dat houten schot ligt. Speciaal voor dat doel hebben we een stepfender aan boord. De Waaibaai’ers zagen blijkbaar ook dat die oudjes redelijk moe waren……

In de sluis maakten we de afweging: aanleggen door de sluis in een jachthaven aan BB en slapen, of nog 35 mijl doorvaren naar Rendsburg. Daar hebben we een goed havenrestaurant met mooie herinneringen aan onze maidentrip naar St Petersburg. Plus een gratis Covid-test mogelijkheid vlak bij de jachthaven. Het werd Rendsburg. Om 17:15 uur waren we daar. We meerden af naast de ‘Waaibaai’. We hebben waarschijnlijk nog iets gegeten. De volgende dag stonden er vuile borden op het aanrecht….. en we vielen uitgeput in bed. Geslapen tot 9:00 uur de volgende morgen.

  • Samengevat: Vlieland – Rendsburg; 200 mijl ; 35 uur.
  • Voor ons de volgende keer: Uit Vlieland op zo’n tijdstip vertrekken, dat je het traject Jade – Cuxhaven bij daglicht vaart. Beter voor mijn bloeddruk!

We waren dus 35 uur in touw geweest. Dat we moe waren, is te begrijpen. De douane stond de volgende morgen al op de steiger met 3 m/v sterk. Wat was jullie vorige haven? Vlieland! Ohhh…oké…! De schipper van de ‘Waaibaai’ kwam ook nog even gezellig napraten. Maar waarom hebben jullie je plotter nu nog aan staan? Wij: gisteren vergeten uit te zetten en ook de vlag niet binnengehaald. Ons nog nooit eerder gebeurd… Tja, een beetje moe….

Waarom een Covid-test? We zijn beiden toch in NL 2x gevaccineerd. Maar als je Duitsland binnen komt moet je de uitslag van een sneltest kunnen laten zien. We zijn dol op documenten en ook nog gratis! 10 Minuten lopen langs het water en net achter de Mac Donalds staat een rode stadsbus. We konden meteen getest worden en 10 minuten later kregen we de uitslag. Beiden negatief! We kregen een prachtig document met handtekening van de lokale medicijnman en stempel!

’s Avonds hadden we dit document al nodig, toen we in het havenrestaurant gingen eten; binnen. Er werd naar gevraagd!

Vrijdag 4 juni ’21; Makkum – Vlieland

Om 4:30 ging de wekker bij ons. Een uur voor HW Harlingen door de sluis van Kornwerderzand. Dat lukte en met een knoopje stroom mee in een prachtig opkomend zonnetje zeilden we naar Harlingen en draaiden de Pollendam op. Helaas nabij het einde van de Pollendam; dikke mist! Met radar aan en AIS ‘zagen’ we gelukkig alles. Een houten zeilsloep bleef strak achter ons varen. Die dacht waarschijnlijk; die plastic bak zal dat allemaal wél hebben.

Twee jassen aan en muts op. Tot vlak voor Vlieland, toen trok de mist op. Toen we de haven van Vlieland binnen voeren: iedereen in korte broek en T-shirts. Men keek ons wat vreemd aan. Wij met mutsen op en jassen aan.

Prachtige plek voor ons in een behoorlijk volle haven. Waddenhavens.nl gaf voor Vlieland ook al aan: ligplaatsen zeer beperkt. Hoorde net van Carola, dat Texel ook vol ligt. Zelfs Texel. 3 Jaar geleden – zelfde week – lagen wij ook in de jachthaven van Texel.  Nog even nagekeken in ons reisverslag Noorwegen van 2018: …. wat een rust in deze haven …….

Net nog even bij de havenmeester ons liggeld betaald. Voor 2 nachten Vlieland: € 76,35!

Woensdag 2 juni ’21; Lelystad – Makkum

Dit is de eerste keer, dat we vertrekken vanuit ons huis in Parkhaven voor een grotere tocht. Buren vroegen ons al, hoe laat vertrekken jullie? Uhhh, als we klaar zijn, om 9:30 schatten we. Toen het zo ver was, stonden Dorina, Marian, Niels, Monique, Hans en Marianne op de steiger om ons uit te zwaaien. Blijkbaar een eeuwen oude traditie in Parkhaven; uitzwaaien, als je een grotere tocht gaat maken. Gezellig!

Prachtig weer. In Stavoren 160 liter diesel getankt en door naar Makkum. Daar moest ons grootzeil nog op de bluePassion gezet worden. Bij de zeilmaker aangepast met het ‘Dutchman-systeem’. Een soort luxaflex systeem, waardoor het grootzeil keurig op de giek valt bij het strijken.

De volgende dag stond ons grootzeil met de aanpassingen er snel op. Alexandra en Arnaud kwamen met de ‘Relexx’ voor een afscheidsdinertje. Altijd gezellig. Heerlijk gegeten bij ‘De Zwaan’ op het Marktplein. De nacht was behoorlijk rumoerig. Achter de grote loods van Feadship liggen nu 2 rivercruise-schepen. Daar bivakkeert het personeel die de bouw van het ‘Windpark Fryslan’  mogelijk maken en die werkzaamheden gaan dag en nacht door. Met grote catamarans worden dag en nacht personeel aan- en afgevoerd. Dat maakt veel herrie…

Vertrek

Altijd een hele klus. De tuin op orde, de krant opschorten, sleutels huis verstoppen, boodschappen doen en waar laten we de wijn aan boord? Wel handig met je schip zo dicht bij ons huis. Afscheid nemen, laatste klusjes verrichten en een tochtplanning maken. In één keer naar Makkum…… Altijd vertrekken een half uur voor hoogwater Lelystad. Dat brengt nl geluk!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *