Denemarken verlaten richting Zweden en naar ons uiteindelijke doel Oslo

De afgelopen 2 weken hebben we flink wat mijlen afgelegd en mooie plaatsen bezocht. Helaas door slecht en weinig internet lopen we schromelijk achter met onze verhalen. Hieronder onze verslagen en wat foto’s van de afgelopen 2 weken. Oslo was fantastisch, daaraan zullen we een apart verhaal wijden met een keuze uit de vele foto’s.

Inmiddels hebben we Oslo verlaten en zijn via Verdens Ende weer beland aan de westkust van Zweden, Fjallbacka.

Dinsdag 20 juli ’21; Tangen (ankerbaai) – Oslo

 Conform de windvoorspelling draait de wind in de loop van de nacht van een comfortabele west naar pal noord. Dus wind tegen. De bimini lekker uit laten staan, de motor aan, anker op en om 08:45 uur voeren we onze baai uit. Ook nu weer prachtig zonovergoten weer.

Het Oslofjord is zo’n 60 mijl lang. En heeft een paar uitlopers. De Noren spreken ook over de Oslofjorden, maar in het Nederlands gewoon Osloflord. De breedte varieert. Op zijn breedst zo’n 25 mijl en nabij Drobak bruto 2 mijl. Bevaarbaar iets meer dan een mijl. Volop ondieptes, dus wel een beetje opletten.

De oever is niet echt een steile fjordenkust, maar veel bossen en nog véél meer kapitale huizen! Met het mooie weer tuften we gewoon rustig naar het noorden.

We voeren op het smalle deel langs het fort nabij Drobak In 1940 hadden de Duitsers het plan om met de splinternieuwe Duitse zware kruiser de Blücher zo’n 1.000 Duitse militairen via het Oslofjord in Noorwegen aan land te zetten. Het Noorse fort Oscarsborg was om historische redenen gerestaureerd en toen het vijandelijke oorlogschip voorbij voer, dacht de commandant van dit antieke fort: laat ik eens op die rode knop drukken. De Blücher ging met 2.200 opvarenden te onder. 830 Man kwamen om het leven. De Duitse aanval op Noorwegen werd hierdoor ernstig vertraagd. De Noorse regering had hierdoor 2 maanden de tijd om alle goudreserves in te pakken en het verzet te organiseren. Dus vanuit een soort openluchtmuseum werd een ½ jaar oud Duitse zware kruiser uitgeschakeld.

Oslo. Welke jachthaven? Liefst nabij het centrum, als dat centrum de moeite waard is. Joke was hier zo’n 15 jaar geleden geweest en ik ongeveer 50 jaar geleden 2x. O.a. met mijn ouders. Noorwegen is sinds die tijd een ander land geworden. Qua natuurschoon gelijk gebleven, maar sinds ze een olie in het Noorse deel van de Atlantische oceaan vonden hebben ze veel geld……. Nu is Noorwegen het Scandinavische Dubai. Later meer daarover.

We kiezen voor de Aker Brygge Marina. Die jachthaven ligt tegen de prachtige splinternieuwe boulevard van Oslo aan. Daar achter het markante stadhuis en het winkelcentrum.

Het zal wel een paar centen kosten, maar dan hebben we hopelijk iets moois. Drijvende vingersteigers voor 2 schepen. Zo breed dat er makkelijk twee en een halve bluePassion in kunnen. Niet gereserveerd, maar tientallen ligplaatsen leeg. Hier gaan we financieel op leeglopen……

Alles prachtig. De boulevard uiteraard autovrij. We ‘moeten’ zoveel bekijken in deze stad: Vigelant park, Munich de Schreeuw, stadhuis, nieuwe opera……… enz. We verwachten nog zeker een week stralend weer. We hebben er zin in.

Maandag 19 juli ’21 ; Grebbestad – Tanger (ankerbaai)

 Nog twee tochtjes en we zijn in Oslo. We vertrekken enthousiast met volle zeilen. Ruime wind, maar de wind wordt minder. In het begin 10 knopen, maar na 2 uur zijn er nog maar 4,5 van over. Dan er maar weer een beetje diesel tegenaan. Om 13:00 uur passeren we de Zweeds – Noorse grens. Geen grenspaaltjes, geen douanehokje, maar……

Na een kwartiertje: “Joke, dat witte motorbootje, waarom vaart die naar dat zeiljacht naast ons? Heeft geen AIS, of staat uit”. Na een kwartiertje vaart dat witte bootje bij het zeiljacht weg en komt recht op ons af. Dichterbij: op de motorboot staat duidelijk: ‘Customs’ ; Douane!

Keurig in het Engels stelden ze ons de geijkte vragen: waar komen jullie vandaan? Doel reis? Heeft u alcohol/sigaretten aan boord? We wisten: per persoon: 2 flessen wijn en 6 kleine blikjes bier. Een keurig dagransoen! Joke tegen de douaneman: “Een beetje wijn voor eigen gebruik”. Hoeveel? 2 pakken wijn…. Oeps, dat is 6 liter wijn…, terwijl 3 liter toegestaan is…..Ik wilde nog toevoegen: maar wel aangebroken pakken…. Maar de customs gingen over op het volgende hoofdstuk: Bent u gevaccineerd tegen Covid? Ja! Ruim 3 maanden geleden, dubbel gevacineerd met Pfizer en we hebben de QR-code in onze telefoon staan. Oh mooi was hun reactie. Maar mogen we aanleggen in Oslo met de huidige Noorse covidmaatregelen? We hebben gemaild met de havenmeester terplaatse, maar nog geen reactie terug.

De douanemeneer: “Wacht maar even we bellen met de politie, die gaan daar nl over”. Binnen 5 minuten: Oké en een goede reis! Pffff dat ging gelukkig goed.

De hamvraag is natuurlijk: hoeveel hebben jullie dan wél aan boord? Ivm de ‘Wet op de privacy’ kunnen we hier geen uitspraken over doen…….

De wind trok ’s middags aan. 20 Knopen west. Oslo is pal noord. Dat loopt wel. Ons doel was de eerste ankerbaai in Noorwegen, maar we zeilden maar een stuk verder. Nu is er goede wind.

Rob vond het een goed idee om vast de kipstukjes voor de salade te bakken. Joke vond het een goed idee om stevig op te loeven en de zeilen aan. Gevolg: helling na ons schip nam ernstig toe, Rob schoof naar lij en de inhoud van de koekenpan (kip) zeilde in de wasbak, waar de bak met afwaswater stond. Helaas, de kip goed onder de kraan en droog gedept. De salade was ’s avonds heerlijk!!!!

Om 17:10 vonden we het genoeg en zochten een goede ankerbaai uit. Nabij het dorpje Tangen. Prachtige baai. Met zo’n 10 zeilboten lagen we daar. Mooie ondergaande zon. Vandaag 42 mijl gemotord en gezeild. Keurig.

Zaterdag 17 juli ’21; Bubacka – Grebbestad

Hieronder onze bijdrage aan ZeilNoord en woord en beeld:

Donderdag 15 juli ’21; Skärhamn – Bubacka

 Naar het noorden tussen de Zweedse scheren door. Wat een prachtig gebied. Heel veel eilanden. Je zou er verdwalen. Joke heeft gelukkig de route in de plotter gezet. Alleen ook nu liet de wind het volledig afweten. Af en toe een beetje wind, maar dan wél vol tegen.

Bij het stadje Lysekil…. Dichte mist! Met volle zon vertrokken, maar nu rolde een dikke deken mist vanuit zee over ons heen. Radar dan maar aan? We keken het nog even aan. Ons plan was om bij het plaatsje Bubacka in een baai te gaan ankeren. Net toen we in de buurt van deze baai aankwamen, trok de mist op.

De baai. Er lagen al zo’n 15 schepen voor anker en ook tegen de rotsen aan geparkeerd. Helemaal achterin de baai gooiden we het anker uit. Wat een rust in zo’n baai. Ach wat spelende kinderen, die heel veel lol hadden. ’s Nachts totale rust.

Deze baai deed mij heel erg denken aan ooit ankeren in één van de vele baaien in Griekenland. Alleen hier word je ’s ochtends niet wakker gemaakt door gemekker van geiten. De temperatuur hier ook zo’n 30 graden. De watertemperatuur wel frisjes voor Griekse begrippen: maar 22 graden. De sup opgepompt en wij beiden in de baai rond gepeddeld. Ging prima met de nieuwe plank!

Ook de bijboot opgepompt. Naar de kant geroeid en de ‘berg’ beklommen. Prachtig uitzicht op onze baai. Joke vanaf de berg gebeld om een foto van haar bergbeklimmer te maken. Uitvergroot werd ik een stip….

Prachtig vaargebied die westkust van Zweden.

Weer aan boord hoorden we nabij onze boot met een stevig Belgisch accent: “Een zeiler met geduld heeft altijd goede wind”. Belgische vrienden waar we op het eiland Anholt naast lagen. Naam schip: ”Vondeling”. Puur toeval. Zo’n 200 mijl verderop kom je elkaar tussen 100’n eilanden weer tegen… Deze slogan hadden we hen in Anholt al aangeleerd…

Dinsdag 13 juli ’21; Skagen – Skärhamn

Op naar Zweden. Om 08:30 vertrokken we uit Skagen. Met alleen het grootzeil omhoog en de motor erbij. Maar buiten de haven, draaide de wind naar Oost en de genua erbij en toen zo’n 4,5 knoop. Voor minder doen we het niet.

Om 11:00 uur trok de wind weer aan en moesten we zelfs een rif zetten. Overstag, want Zweden niet bezeild. Helaas ’s middags viel de wind weer weg, dus rif eruit en motor erbij. Om 13:30 uur de Zweedse kust in zicht. Om 17:00 uur aan de ‘Gasthamn’ aan de kade van Skärhamn. Naast een Zweeds stel.

Het weer….? Prachtig, maar alleen zo weinig wind en daar moeten we het als zeilers wel van hebben. Skärhamn een typische Zweeds stadje. 2 Kleine vissersbootjes en een grote jachthaven. In het dorp vele lege winkelpanden en buiten het stadje een mega supermarkt, waar ze echt alles verkopen. Aan de overzijde is een compleet nieuw vakantieoord gebouwd.

Twee dagen gebleven en onze vakantieplannen geëvalueerd. Wat doen we? Verder naar het noorden. We zijn ‘pas’ op de helft van onze vakantie….. Na een alcoholische versnapering kwam er witte rook uit de schoorsteen. In 4 stappen naar Oslo. Wel rustig aan. Tijd genoeg.

De wasmachines waren gratis…… dus Joke  volop wassen……

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

2 Responses to Denemarken verlaten richting Zweden en naar ons uiteindelijke doel Oslo

  1. MARGA says:

    Heerlijk om te lezen. Wij in Kopenhagen. Mooie stad met veel te zien en te beleven.

  2. Marianne & Meine Van Iperen says:

    Leuk weer Rob en voor ons bekend gebied. Toen wij vanaf nu Oslo weer zuid voeren op de motor helaas alleen maar regen. Zelfs Meine’s toen nieuwe musto pak kon daar niet tegen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *