Bijna vertrokken………

Zondag 10 juni 2018; Den Oever – Texel

De windvoorspelling bleef noord. Mooie zeiltocht met vol tuig over het prachtige Wad. Een kudde van zo’n 20 zeehonden lagen heerlijk te zonnen op een zandbank. Hoewel, zee-honden? Of is het soms een roedel zeehonden?
De passantenhaven van Oudeschild. Wat een rust in deze haven in juni. Wat een prachtig havengebouw. Perfecte WIFI, wasmachines, wat wil een modale zeilende bejaarde nog meer?
Meteen de weersvoorspelling bekeken. Dat wordt een klein weekje Texel….. Donderdag na het passeren van het front? Maar dat is pas over 5 dagen…. Dan draait de wind naar Zuidwest.
Ach, nog een aantal klusjes aan boord. Dus Rob de bakskist in, om in zijn ‘klusruimte’ de laatste handige klemmetjes, plankjes, enz. te maken. Joke een blokje vervangen in het grootzeil om het zeil te reven. Cees, Harken!
De fietsjes uit de fietskelder gehaald. Toch een lekke band….. gelukkig hadden we een reserveband en het was de voorband. Gefikst! Eerst Oudeschild maar eens bekeken. Visrestaurants, best wel veel bedrijven. De dijk wordt hier ernstig versterkt en verhoogd door hoofdaannemer Boskalis. Bij de stormvloed van 1953 brak deze dijk ook door en verdronken er 6 mensen.
Wat spulletjes gekocht voor de boot en toen op onze vouwfietsjes naar Den Burg. Mooi fietstochtje. Moeten we meer doen!
De volgende dag stond wandelen op ons programma. Een boodschapje en toen ff een afzakkertje bij visrestaurant ’t Pakhuus tegen de oude haven aan. Een prachtig oud pakhuis uit de VOC-tijd. Doordat de Zuiderzee steeds ondieper werd, werd dit een overslaghaven naar kleinere schepen.
Op Feestboek had Joke Rob zijn profielfoto veranderd. Een recentere ‘stoere’ zeilfoto. Harriët Bosman had ‘ons’ bruiloftsnummer daaronder gezet; “I Am Sailing” van Rod Stewart. Dus op het terras ons nummer aan op onze gsm. Joke intussen genieten van haar oesters. Voor de kenners: de wereldberoemde Gillardeau oesters. Hoe romantisch…. Maar oké maar 6 oesters, want romantiek moet wél betaalbaar blijven……..
En elke dag de gribfiles controleren. Veranderen die? Donderdag as vertrekken, zoals we aan het begin van onze Texel vakantie dachten, dat wordt hem niet. 35 Knoten wind, zoals onze oosterburen het zeggen. Dat is iets teveel voor ons. Vrijdag lijkt beter. Niet te vroeg vertrekken, want dan hebben we stroom en wind tegen op het Wad naar het Molengat. Maar ook dit kan nog veranderen…
Joke heeft een mailtje gestuurd naar meteoroloog Henk Huizenga, of hij donderdag in zijn weekendweerbericht Zilt op internet aandacht wil besteden aan al die zeilers die al weken op één van de Waddeneilanden liggen en maar wachten tot de wind draait, die al die tijd maar uit het noorden blijft waaien. Hoe eenvoudig hebben vakantiegangers het die met hun sleurhut die naar het zuiden rijden. Hoogstens een file van een paar uur. Maar we genieten enorm van het mooie weer hier op Texel en we hebben nog ruim 2 maanden…….

Zaterdag 9 juni 2018; Workum – Den Oever

Onze Scandinavië-plannen? De gribfiles en de Bracknell weerkaarten nog eens grondig bestudeerd. De wind blijft behoorlijk noord. Zo hier en daar ook nog een trog. Dit is een buienlijn met mogelijk veel regen en wind. Ook niet grappig. Naar Vlieland/Terschelling zeilen en daar wachten? Ach Texel kennen we niet zo goed en dan beginnen we aan onze tocht naar het noorden toch wat hoger, als de wind tenminste west wordt.

Vertrek uit Workum. Uitgezwaaid door de havenmeesterse Janny. Weinig wind en noord dus ruime wind. Gennaker gezet, maar na een halfuurtje trok de wind aan tot 18 knopen en dat is windkracht 4 á 5. Dus gennaker weer naar beneden. Later nog 2 rifjes gezet onder de Wieringermeer. De Stevinsluizen in de Afsluitdijk stonden wijd open, dus wij het gas erop. Toen werd het sluislicht groen / rood??? Dat rood zagen we maar niet. Wij iets meer gas erop. Oranje lichten hebben ze niet bij sluizen…… De brug van de Afsluitdijk ging ook meteen open, dus binnen een kwartier van IJsselmeer naar Waddenzee. Daar kunnen ze bij Kornwerderzand een voorbeeld aan nemen.

De gemeentelijke passantenhaven Waddenzee. Prima haven. Gegeten bij Restaurant Basalt. Joke uiteraard oesters vooraf…..Dit restaurant is zeker een aanrader.

De haven van Den Oever verbaasde ons. Wat een activiteiten op het voormalige eiland Wieringen. Zo’n 50 kotters met WR op hun boeg lagen er in hun thuishaven. De dijk tussen haven en het dorp wordt vernieuwd en verhoogd en voorzien van een coupure. Dit is een doorgang door de dijk, die bij hoogwater gesloten kan worden. Ook nog een nieuwe visafslag. Ook hier gaat het goed met Nederland…..

Woensdag 6 juni 2018; Stavoren – Workum

Heerlijk uitgeslapen op een schip, waarop alles het weer doet. Stralend weer. ’s Morgens geen wind, later meer. Boodschappen gedaan, koffie, alles lekker rustig en genieten. Vakantie!

Om 17:20 uur ‘pas’ vertrokken. We hadden nog een hele tocht voor de boeg; helemaal naar Workum en dat is toch zo’n 7 mijl. We lagen in Stavoren in de oude haven in een box. Stevige dwarswind en precies een meerpaal achter ons. Dus we vroegen even aan het schip aan de hoge kant van ons: “Mogen we even een lijntje naar jullie schip aanbrengen, om het uitvaren makkelijker te maken?” Hun reactie: “Neen, nergens voor nodig!” Er zijn toch nog steeds watersporters, die het begrip ‘goed zeemanschap’ niet begrijpen. Op de kant stonden meteen een aantal andere zeilers klaar, om de kop van ons schip tegen de wind in te trekken. Schuddend met hun hoofd naar onze minder behulpzame buren….

De wind was intussen aangetrokken tot ruim 18 knopen noord. Onze zeilen lagen nog prachtig opgeborgen onder de huik. Om voor die 7 mijl dan nog te gaan kruisen…. We stoken gewoon 2 liter diesel op. Goed voor onze collectie airmiles….

In Workum hadden we afgesproken om gezellig in jachthaven Peek te gaan liggen. Wij daar nasi ‘a-la-bluePassion’ gemaakt; heerlijk gegeten in een prachtig avondzonnetje.

In het waterpark ‘It Soal’ bij Janny Peek voor de deur gelegen. En Alexandra’s huisje om de hoek. En het grote voordeel: jachthaven Peek is een all inclusive jachthaven. Om 9:00 uur ontbijtje in het ‘havenkantoor’, ook lunchen en ’s avonds dineren. Joke meteen ons 1ste wasgoed in de wasmachine van Janny. Oké, als tegenprestatie een beetje klussen. Op de foto’s te zien. Rob als hulpje van hun eigen klusjesman. Eerst een steiger gerepareerd en toen een overkapping van de cocktailbar bij Lex in haar tuin. Stralend weer. Dus dat is toch ook vakantie?

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *