Getankt in Kuhlungsbron en verder naar Hiddensee

Zaterdag 19 juni ’21; Darsser Ort – Kloster

Een heel rustige nacht in het prachtige natuurgebied. Vandaag een mooi tochtje (30 mijl) van het eiland Darsser naar het eiland Hiddensee. Ook nu weer weinig wind, maar wel heel veel zon. Even met de gennaker geprobeerd, maar de wind ging wat ruimen en helaas al snel weer naar beneden..…

Dit gebied kenmerkt zich door ondiep water, natuurgebied en heel veel eilanden, waarbij de eilanden Hiddensee en Rügen de grootsten zijn.

Op de kaart zagen we al: smalle betonde vaargeulen en daarbuiten meteen erg ondiep. Voor de zekerheid de zeilen maar gestreken en rustig tuffen naar het haventje van Kloster. Toch zo’n kleine 6 mijl. Vooral als de veerpont ons tegen kwam…. ken net…..

Jachthaventje druk! Wij aan de kade naast een Duits zeiljacht. We hadden hier meteen een soort Vlieland-gevoel. Geen auto’s, mensen met rolkoffertjes die op de veerpont wachten en een watertaxi die met veel geweld komt aanleggen. De volgende morgen oriënteren waar de breedste boxen zijn en loeren wie daar vertrekt. Toen perfecte plek!

Kloster met zo’n 300 inwoners genoemd naar een klooster wat hier ooit stond. Vanaf 1900 werd het eiland beter bereikbaar met een veerboot en daardoor een geliefd vakantieoord. Vooral kunstenaars trokken naar dit kleine vissersdorpje. Leuke kleine prachtig gerestaureerde huisjes en mooi vakwerk huizen. Lokaal bekend: hotel Hitthim. Vakwerk bouw en dit jaar 111 jaren oud.

Wandeling naar de vuurtoren. Warm en die vuurtorens zetten ze ook altijd op het hoogste punt….. Maar grote borden: óók een restaurant. Daar wat drinken. Maar: “Nur bar Geld!” Joke vroeg aan de dame om een glaasje water. Die kwam na enige tijd met één zuinig glaasje water… De vuurtoren bezichtigen: Nur Bar geld….. Terug aan de haven meteen een ½ liter bier en Joke een Aperol Spritz.

Vanmiddag naar het Heimatmuseum. Klein, maar keurig opgezet. Vooral over de vele kunstenaars die hier in de 2ste eeuw gewoond hebben.

 

Ons verhaal over Darsser Ort voor ZeilNoord Vrijdag 18 juni

Donderdag 17 juni ’21; Kühlungsborn – Warnemunde

Alweer stralend weer! Eerst tanken. Wat zijn deze nieuwe jachthavens ruim. Zeker 3 á 4 scheepslengtes tussen de boxen. In NL houdt dit met 1,5 vaak al op. De prijs van diesel is pittig; € 1,90/l.

Alweer een prachtige zeildag. Met alles: genua, gennaker, veel wind en weinig wind. Uiteraard volop zon! Bimini op?????? Genieten!

Waar gaan aanleggen in Warnemunde. De grote vuurtoren zagen we al van verre. Eerst de Alter Strom op, een voormalige tak van de rivier de Warnow. Daar maar eens proberen. Wel lege boxen aan BB, maar net niet breed genoeg voor ons. Met onze 4m liepen we vast tussen de palen. Vinden we moeilijk in te schatten, als je aan komt varen. Drie boxen geprobeerd, maar helaas. Een drukte van belang. Rondvaartboten liggen allemaal aan SB en moeten ook nog draaien. Neen, dat gaat hem niet worden. Te druk voor ons.

Terug naar de jachthaven naast de Alterstrom. Mazzel, nog 1 box vrij en breed genoeg. Deze jachthaven wordt nu volop uitgebreid. De azobé boulevard wordt verlengd en aantal boxen verdriedubbeld schat ik. Op zijn Duits gründlich aangepakt met hardhout en alle metaal gegalvaniseerd. Een ½ tropisch regenwoud zit daar volgens mij in. Ik zag het stempel van houthandel Wijma uit Kampen in het hout staan. Vroeg aan de mannen: wat betekent dat? Komt uit Afrika, geen idee wat voor soort hout dit is.

Warnemunde heeft 15 km strand voor de deur. Een geliefde aanlegplek voor cruiseschepen. Zo’n 6 mijl naar binnen ligt de havenplaats Rostock. Een drukte van belang.

Toeristen? Zeer velen. Toeristenwinkels, kledingwinkels, restaurants en viskramen. Nu al druk en de schoolvakanties moeten nog beginnen. Ook hier is grijs de meest voorkomende haarkleur……. Neen, wij vinden het te toeristisch en te druk.

Naar de vuurtoren geweest uit 1898, maar gesloten. Heerlijk gegeten aan de Alter Strom. Gezellig gesprek met een Duits echtpaar van onze leeftijd. Ja geboren en getogen in de voormalige DDR. Nu hebben we het zoveel beter. Vroeger wel een beetje Engels op school gehad, maar daarna 30 jaar geen Engels gesproken. Ook Russisch kregen we uiteraard op school, maar ook dat werd zelden gesproken. Heel blij met de huidige welvaart en vrijheid.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *