Vertrek met hindernissen

Donderdag 26 mei ’22 Lelystad – Harlingen

Ik begon hierboven met: ‘……. vertrekken is altijd anders ……’ Een vooruitziende blik. Maar dit vertrek is wel heel erg anders. Wij hebben zoiets op vakantie nooit eerder meegemaakt. Na een dag terug te moeten, ivm familieomstandigheden. Op de AIS  zagen verschillende mensen, dat we na een dag weer terug gingen. Jullie gaan toch echt de verkeerde kant op…..! Dank voor de tip, maar…………

Maar de generale van ons vertrek hebben we al gehad. Ook nu staat er weer een ruime delegatie uit de buurt ons voor de 2de keer uit te zwaaien op de steiger van Parkhaven.

Mooi weer. Zon en 15 knopen wind. Eerst ZW, daarna ruimen naar W. Als we de Afsluitdijk naderen trekt de wind aan tot 20 knopen. Met vol tuig 8 knopen snelheid – is 15 km/h – over de grond.

Toch wel druk bij de Lorentzsluizen. De kleine sluis voor de pleziervaart. Die is echter net voor ons vol. Dus een ½ uurtje wachten. Een skûtsje ligt voor de sluis te wachten. Daarna wij. ‘Ein(e) grosze Bav’ meent dat hij ons moet passeren en als 1ste de sluis in moet. Door enig heftig schreeuwen wordt ze duidelijk gemaakt, dat ook zij netjes op hun beurt moeten wachten en achteraan moeten aansluiten….

Over de Boontjes varen we bakstagwind. Behoorlijk van achteren en aangewakkerd tot 25 knopen. Alleen op de genua was genoeg. Met 2 knopen stroom mee tikken we de 10 knopen snelheid aan. Harlingen door de twee bruggen de Noorderhaven in. Best wel druk. De drijvende steigers allemaal vol, dus aan SB tegen een dikke Grand Soleil aan. Dan heb je geen gedoe met lange landvasten naar de wal om het tijverschil op te vangen.

Zeiljacht ‘Rubyrose’ uit Parkhaven met Peter, Ronald en Cor Jan varen achter ons aan. Een uur later vertrokken en varen Harlingen voorbij en liggen om 20:40 uur op Terschelling. Bikkels. Gaan ook naar Denemarken, dus die gaan we nog weleens zien onderweg.

Dit is het Hemelvaartweekend, dus een druk weekend op het water en in de havens. Een aantal zeiljachten uit Harlingen gaan ‘s morgens vroeg alweer naar buiten het Wad op. Wij zijn toe aan een rustdagje op de vrijdag en de zaterdag dan ook maar….

Op zaterdag een dagje Harlingen. Een prachtig stadje. We maakten een prachtige wandeling langs de ‘grachtjes’ en door de vele kleine steegjes. Ook mooie muurschilderingen uit 1900. Winkeliers en handelaren die toen hun waren aanprezen. Een mooie schildering van Philips en van Gruno. Een rijwielfabrikant uit Winschoten, die dit een perfecte plek vond voor reclame maken voor hun rijwielen.

Vandaag ook nog de ‘Alternatieve Elfsteden Oldtimer Rally’. Antieke auto’s en motoren. Met prachtig zonnig weer. De HT-race (Harlingen-Terschelling roeirace) ging helaas niet door. Teveel wind. Jammer voor al die boys & girls die al maanden uiteindelijk voor niets hiervoor getraind hebben.

Maandag 16 mei ’22 Kornwerderzand – Lelystad

De bedoeling is om vandaag naar Vlieland of Terschelling te varen. Maar Joke haar moeder – 92 jaar – is al langer geestelijk en lichamelijk minder goed. Joke leest nog even haar digitale zorgdossier door. Dat lijkt niet goed. Bellen met verpleeghuisarts: neen, gaat zeker niet goed. Mogelijk een kwestie van dagen. Oké, dan gaan we nu weer terug.

Nu terug naar Lelystad zeilen, betekent dat we daar in de namiddag aankomen en dan met de auto naar Hilversum. Een paar dagen zei de verpleeghuisarts. Goed plan dachten we.

De twee dochters van Joke zijn al bij hun oma. Vlak voor Lelystad krijgen we een telefoontje, dat de moeder van Joke is overleden. Triest, maar fijn dat we nu bijna thuis zijn. Joke heeft nu heel veel te regelen. Crematie, kaarten en de twee overgebleven zussen van haar moeder op de hoogte brengen van haar overlijden. De laatste twee van zeven.

Heel veel beslissingen nemen. Haar kamer in het verpleeghuis moet deze week leeg opgeleverd worden….. Zo eindigt voor ons de vakantie al na 2 dagen.

Zondag 15 mei ‘22 Lelystad – Kornwerderzand

Vertrekken is altijd anders. Dit jaar laten we voor het eerst geen leeg huis achter. Het schip van Marianne en Meine – waar ze op wonen – ligt in een loods om geschilderd te worden. Dus die zijn dakloos. De buurt hebben we daarop al voorbereid. Twee ‘bootvluchtelingen’ in ons huis…..

De ‘bluePassion’ bevoorraad. De diepvries vol, veel eten mee. Hoeven we niet overal inkopen te gaan doen. En een paar doosjes alcoholische versnaperingen. Scandinavië is nog steeds een duur alcohol land.

Om 10:05 worden we uitgezwaaid door vrienden en buren. Met een drone in de lucht om alles vast te leggen. Op naar het noorden. Zon, 12 knopen wind uit het oosten. Een prima windje om weer te wennen aan het vakantie-zeil-gevoel. Om 17:05 voor de kleine sluis van Kornwerd. Daar overnachten en morgen met Hoog Water Harlingen door de sluis.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Vertrek met hindernissen

  1. Arjen says:

    Gevonden . Goede reis verder en als jullie nog in Wittdun of Wyk auf Föhr komen zou ik met de pont naar Hallig Hooge gaan. Op eigen kiel was niet zo’n s6 voor ons ☹️.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *