Op naar Bergen

Donderdag 21 juni ’18; Haugesund – Leirvik

Zo’n 30 mijl te gaan. Onze weersite geeft aan: Af en toe wat regen. Dat klopte weer precies. Ook nu weer de wind pal tegen. Leirvik is onze laatste tussenstop naar Bergen. Morgen een verwaaidag ingepland. 22 tot 30 Knopen wind uit het NNW’n. Onderweg ook nu weer: motor aan en genua op de iets ruimere koersen erbij en daarna de genua maar weer naar binnen….
De passantenhaven van Leirvik. Prachtige drijvende steigers, stroom en 100% beschut tegen wind en golven. Zo’n vijftig ligplaatsen, maar een stuk of vier bootjes. Ook een keurig speeltuintje. Ook daar kijken we nu naar, omdat we binnenkort twee kleinkids aan boord krijgen Havengebouw met keurige douches en 4 Miele wasmachines en 4 drogers. En het mooie: gebruik gratis. Dus de volgende dag heeft Joke al ons beddengoed en kleding gewassen. Ook nu weer geen havenmeester, maar betalen via de Gomarine app of met je creditcard. Oké, € 25 / nacht, maar dat is het wel waard. Dit is het eerste liggeld, wat we betalen, terwijl we al een weekje in Noorse jachthavens liggen……
De Noorse nachten. Neen echt donker wordt het hier ’s nachts niet. Daardoor kun je ’s avonds ook langer doorvaren. Hier gaat de zon om 23:00 uur onder. Maar dan wordt het ook niet echt donker. Om een uur of 2 ’s nachts is het toch wat donker en om 4 uur komt de zon alweer op.
21 Juni is uiteraard de langste dag, maar de Noren vieren dat, Midzomernacht op 23 juni of in het aansluitend weekend met grote vuren…. Dat hebben we nog tegoed!
’s Avonds een hapje gegeten in het lokale visrestaurant. Met een wijntje erbij. Neen, daar zeg ik niets meer over…..

Woensdag 20 juni ’18; Stavanger – Haugesund

Vertrokken uit Stavanger. Een mooie tijd hier gehad. Maar ‘natare necesse est…..’ we moeten weer verder… Regen, daar moeten we nog ff aan wennen, evenals die 12 graden ’s morgens in ons schip. Ons 220V kacheltje in de haven maakt weer overuren….
Over een week in Bergen. Dat is zo’n 100 mijl varen naar het noorden en de windvoorspelling is deze week: noord met regen. Ook nog een stormpje in het verschiet. Dus we beginnen maar.
Onder de brug door naar het pompstation aan diep water. 87 Liter diesel verstookt vanaf Texel. Onze Yanmar diesel verbruikt dan 1,8 liter / uur. Dat vinden we keurig. De prijs? € 1,02 voor een litertje diesel….. Echt, Noorwegen wordt steeds goedkoper! Op Texel betaalden we € 1,47.
Even gegoogeld: De ANWB geeft voor Noorwegen langs de weg voor een liter diesel aan: € 1,63. Ik denk dan ook dat we rode diesel hebben getankt. Dus bonnetjes bewaren, voor als we weer naar huis toe gaan.
Overal olieplatforms langs de kust. Op elk vlak stukje langs de kust staat wel een stukje olie gerelateerde industrie. Motorsailen met alleen de genua uit en weer in……
De kust is prachtig, maar nog geen fjorden met honderden meters hoge rotsen waar je langs vaart. Dat komt nog.
’s Avonds aan de kade in Haugesund. 220V op de kade. In de pilot lazen we: betalen in het lokale hotel. Maar daar liggen houten steigers en wij liggen aan een openbare kade. Dus voor de zekerheid maar niet betaald. Nu wat meer de Querner-invloed….

Zondag 17 juni 2018; Stavanger

Hoeveel rustdagen zullen we in Stavanger nemen? Wat is hier te zien? Wat moeten we nog doen?
Stavanger heeft zich afgelopen 50 jaar gigantisch ontwikkeld. Het was een stadje met een haven met zo’n 4.000 inwoners, die leefden van de visserij en de (vis)conservenindustrie. In 1969 werd er een enorm olie- en gasveld gevonden (Ekofisk) in het Noorse en Engelse deel van de Noordzee. Discussie in Noorwegen; wordt Stavanger of Kristiansand onze uitvalbasis voor de olie-industrie? Stavanger werd het. Nu wonen er zo’n 135.000 mensen. De conservenindustrie is nu alleen nog in een lokaal museum te bezichtigen. Alles is nu: olie!
We moesten nog ff diesel tanken…..moet hier toch geen probleem zijn. Helaas…. Joke trof gelukkig op de kade een zeiler aan, die na 2 dagen zoeken ‘eine Tankstelle’ aan het water gevonden had…. Wel tankstations, met een meter water voor hun deur, maar dat is niets voor zeilers. Eindelijk; onder de brug (25m hoog) door op het eilandje Vassoy op zo’n 2 mijl vanaf Stavanger… Geel gebouw. Oké, daar tanken we dan als we naar het noorden zeilen.
De cruiseschepen hebben Stavanger ook gevonden. Elke dag 3 van die bakbeesten aan de kade. Wat een flatgebouwen…. Dan stromen er weer zo’n 1.000 m/v per schip van de loopplank af. We begrepen al, dat alleen de kleine cruiseschepen hier in Stavanger kunnen aanleggen. De grootste is bv de ‘Symphony of the Seas’ met bijna 6.000 passagiers….
De passantenhaven van Stavanger, naast het oliemuseum. Prachtige haven met drijvende vingersteigers. Uiteraard een internationaal gezelschap. Een Rus, een Bav 50 uit IJsland, een Duitser naast ons, maar zei niet zoveel… en een Deense-Fransman. Een ieder met zijn eigen verhaal en belevenissen. Havenmeester? Daar doen ze in Noorwegen niet aan, is onze ervaring. Mooi toiletgebouw, met alles erop en eraan. Met een betaalautomaat en een code op de deur. In ongetwijfeld perfect Noors stond de werkwijze van de betaalautomaat aangegeven. Alleen met Noorse munten…… of met creditcard. Een paar keer aan een Noor gevraagd: help ff. Maar het lukte hen ook niet, evenals de andere internationale zeilers. Joke zat het niet lekker. Als echte Nederlandse met een toch wat Calvinistische opvoeding. “Ik mail wel ff naar de gemeente”. Ze kreeg een keurig mailtje terug, na het weekend, toen we alweer weg waren…..Sorry, dat het voor jullie onduidelijk is. Joke: Oké, mail maar ff de rekening en jullie bankrekeningnummer. Volgende dag: Neen, onze fout geen rekening! Goede reis.
De 2de dag hadden we een museumdag gepland. Het zou een regenachtige dag worden. Dat klopte. Naar het oliemuseum was 100 meter van onze ligplaats, dus dat wilde nog wel. Zeer beslist de moeite waard. Oliewinning in de Noordzee is iets anders dan een gaatje boren in die zandbak van Saoedi Arabië…. De oliewin-technieken hebben een enorme boost gekregen, met name door de oliecrisissen en daardoor de gigantisch gestegen olieprijzen… Nu zijn ze vooral druk om onder Spitbergen olie weg te kunnen halen.
Ook het maritiem museum stond nog op ons lijstje, maar het regende…… Dus maar geskipt.
Veel contact met Karienke en David. Het plan: met hun kids een weekje meevaren in Noorwegen. Wat is zinnig? Uiteindelijk vliegen ze over een week naar Bergen en na een week vanaf Bergen weer naar Nederland. Aan een Bergse zeiler al ff gevraagd, wat de beste ligplaats dan is: Strumhamn. Rustig en een halfuurtje met de bus naar het centrum van Bergen.
Toch maar ff een visje gegeten in een mooi restaurant. Heerlijk! Een glaasje witte wijn voor Joke een glaasje bier voor Rob. Dat was € 22…… voor alléén die twee glaasjes alcoholische versnaperingen. Daarna nog even naar de supermarkt. Ach vergelijkbaar met de prijzen van de Appie in NL. Een mooie courgette in de krimpfolie voor € 1,20. De prijs van een fles wijn hebben we nog niet kunnen traceren, want in een supermarkt verkopen ze geen wijn. Vroeguhhr in mijn jeugd, werd een komkommer verkocht per ons…..voor belachelijke prijs.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Op naar Bergen

  1. Ad says:

    Als je de volgende keer een tankstation zoekt , gebruik an eventueel de Navionics webapp : https://webapp.navionics.com/?lang=en#boating/search@9&key=_%7C_gJ_ukb%40
    Daar staan ook de tankstations aan het water op , ook die op Vassoy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *