Vanaf Bergen het Hardangerfjord in en Sundal

Zondag 8 juli ’18 ; Botnen – Sundal

’s Morgens bewolkt, dus niet te vroeg weg. Nog even een foto gemaakt van de mooie waterval met de ‘bluePassion’ varend op de voorgrond. Rob met fototoestel in de bijboot.

De wind. De voorspelling was NNW. Het eerste deel van het Hardangerfjord loopt ZZW. Ondanks de ‘fjord-werking’ moet dit toch te bezeilen zijn. Met de fjord-werking (zelf verzonnen kreet) bedoel ik, dat de wind de neiging heeft om altijd het fjord in of uit te blazen. Maar helaas: pal tegen de wind in met zo’n 17 knopen. Dan maar op de motor. Maar halverwege draait de fjord iets naar het  ZZO’n dan moet het toch zeker lukken…….. helaas….

Is het nu ’de’ of ‘het’ fjord? Gelukkig geeft Van Dale hierop een antwoord. Mag allebei….

Toen naar bakboord uit het Maurangsfjord in naar Sundal. Ja, eindelijk, maar nu de wind van pal achter. De genua uitgerold en de motor uit. Rustig naar de ‘Furebergfossen’ gedobberd. Fossen is in het Noorse woord voor waterval. Dit is een spectaculaire waterval, door zijn breedte van 70 m en het laatste deel valt vanaf een hoogte van 80 m. Het water komt van de gletsjer de ‘Folgefonna’. Ik schat in, dat fonna het Noorse woord is voor gletsjer…….

Weer heel veel foto’s gemaakt vanaf het water. Door gezeild naar Sundal. Toen we de camping, waar aanlegsteigers zijn, naderden, herkende ik het. 2 Jaar geleden met Jelle reden we op de motor hier langs. Jelle dwars zittend op zijn motor en wijzend. Dat betekent: Rob sla dit beeld ff op, dan vertel ik je e.e.a. als we straks stoppen. Een paar jaar geleden lagen ze daar ook met hun zeilschip de ‘Mecon’. En dan kun je mooi wandelen naar de gletsjer. Oké dacht ik toen, maar nu waren wij er ook…

Een betonnen drijvend ponton met autobanden aan de zijkant. Wel pal op lagerwal, maar redelijk beschut en de wind neemt altijd ’s avonds af. We hebben een plank aan boord en die hangen we tussen de autobanden en onze stootwillen. Perfect!

Ons budget voor ‘uit-eten-gaan’ maken we in Noorwegen niet op…. Is Noorwegen dan zo goedkoop? Neen, dat niet, maar het komt maar zelden voor, dat er een restaurant op loopafstand van de boot is. Maar eten aan boord is ook geen straf. Een blikje goulash van de Jumbo, doperwten er doorheen en dan met rijst. Oh ja, de rijst garen we altijd na in onze ‘hooikist’. Het warme pannetje met rijst onder ons dekbed en dan flink toestoppen. Werkt!

Nog even met Jan en Els gebeld. Een oom van Joke, die dit jaar bezig is met z’n 100ste levensjaar in te vullen, dus we moeten wel horen, of het nog allemaal goed gaat! Want dat feestje gaat volgend jaar wél door!

Vanmorgen bewolkt, zoals gebruikelijk. Met een Lupa (lunchpakket) in onze rugzak; de wandelschoenen aan en achteraf gezien…. Véél te veel kleren aan…… gewandeld naar de Folgefonna (gletsjer) die vanaf onze boot te zien is.

We moesten wel even onze zeebenen laten acclimatiseren tot wandelbenen. Een prachtige tocht naar boven langs de ‘Bondhuselva’, de bergbeek die in Sundal de fjord in stroomt. En de zon brak door, dus fleecejasje uit en iets later toch ook maar de trui. Gelopen tot het meer. Prachtig uitzicht op de Folgefonna-gletsjer.

Een vriendelijke Noorse mevrouw liet ons op haar telefoon een foto zien van dezelfde  gletsjer, twee jaar geleden. Moeilijk te schatten, maar we konden zien dat de gletsjer toen nog heel veel groter was. Jammer dat alleen Trump nog gelooft dat dit niets te maken heeft met de manier waarop wij mensen met  deze aarde omgaan…………

In het meer waren jongelui aan het zwemmen. Hoe koud is het water? 7 Graden schatten ze in. Jammer dat we onze zwembroeken ‘vergeten’ waren………

Zaterdag 7 juli ’18 ; Norheimsund – Botnen

De nachtclub in Norheimsund, tegenover onze aanlegsteiger, ging zeer luidruchtig door tot 3 uur in de vroege ochtend. Joke niet veel geslapen en voor mij? Ach, héél soms is het een voordeel dat je doof bent. Niets gehoord…..

’s Ochtends, zon maar een fris windje. En het goede nieuws: de wind is 180 graden in ons voordeel gedraaid, dus misschien kunnen we de smalle Fyksesundfjord wel naar binnen zeilen? We hebben deze smalle fjord uitgekozen, om een beetje het ‘fjord-gevoel’ te krijgen. In onze beleving is dat een smal vaarwater met steile bergen om je heen. Hier klopt dat helemaal. Ook nog onderweg een prachtige waterval.

Aan het eind van deze fjord het gehuchtje Botnen. Letterlijk 10 huizen en een gastensteiger met stroom = morgenochtend Nespresso…. Met een Noors mega motorjacht en een zeilende Duitser is deze steiger wel vol…. De havenmeester is een prachtig publicatiebord met het tarief: 10 Euro / 24 uur met het verzoek dit geld in een enveloppe in de bijbehorende brievenbus te doen. Doen we…

Prachtige wandeling. En als diner, hadden we nog een pizza in de diepvries, met ijs toe… Met een prachtig uitzicht op een nu windstille fjord. Alweer een Kodak-moment…..

 

Vrijdag 6 juli ’18 ; Uskedalen – Norheimsund

Hier begint voor ons het Hardangerfjord. Is in totaal 170 km lang en gemiddeld ruim 700 m diep en 2 – 10 km breed. Omgeven door hoge bergplateaus, waarop we al sneeuw hadden gezien. We hebben eigenlijk nog geen goed idee, wat ons te wachten staat.

’s Morgens was het koud en bewolkt. Dus thermo aan, zeillaarzen…… Maar na een half uurtje brak de zon door en de wind van achteren. Al snel via spijkerbroek naar een korte broek en T-shirt. ’s Middags werd het  23 graden en dan zeilen voor de wind….. prima uit te houden.

Het uitzicht onderweg is prachtig. De kustlijn vol met roodbruine huisjes en schuren, huizen vaak wit. Watervallen en sneeuw op de bergtoppen aan de noordzijde. Het lijkt wel een beetje op varen op één van de meren van Zwitserland.

En druk? Ik geloof dat we die dag 10 plezierbootjes gezien hebben, maar wel veel vrachtschepen. Met zo’n 6 knopen zeilden we door dit prachtige gebied. Dan weer eens aan de wind, dan weer voor de wind en dan even later weer pal tegen de wind in. Dan de genua in en de motor erbij. Maar even later weer 18 knopen wind, bakstag. Volop genieten.

De bedoeling was, om naar Herund te zeilen. Daar zou een gastensteiger zijn, waar we in gedachten aan de lijzijde al een plekje gereserveerd hadden. Volgens onze havengids een dorpje waar je streekproducten kunt kopen, uitstekende pizzeria. Dus wij de motor aan en zeilen naar beneden. Maar helaas, de gastensteiger was een vingersteiger geworden en alleen nog plaatsjes vrij, pal op lager wal. Met 10 km water voor de deur en 18 knopen wind….. dat is geen goed idee.

Het was intussen al half zes. De zon scheen nog wel, maar de wind wordt dan fris. Geen zin meer om de zeilen te hijsen en te moeten kruisen, dus op de motor naar de overkant naar Norheimsund. Het spetterde zout buiswater. Jammer van ons ‘schone’ zoete schip.

Een uurtje later waren we er. Nog één prachtig plekje aan de gratis gastensteiger. Geen stroom, maar dat is voor ons geen probleem. De volgende morgen kunnen we nog heerlijk warm douchen bij ons aan boord. Opgewarmd door het koelwater van de motor.

Na ons gebruikelijke ‘ankerbiertje’  het stadje maar eens bekeken. Zo’n 2.500 inwoners, maar die wonen vooral om het dorpje heen. We hadden van onze buurman al gehoord, dat er vanavond een ‘muziekfestival’ zou zijn  en een nachtclub tegenover ons. Zou er een restaurant zijn? De muziek was al begonnen. Noorse hardrock en toegang betalen, dus niets voor ons. Dus de Chinees bezocht. De Chinese dame doopten we al snel om tot juffouw mier.. Tuut-tuut-tuut…… alles snel. Praten, rende door de zaak, terwijl we op het laatst de enige klanten waren. Maar prima gegeten.

Donderdag 5 juli ’18 ; Hjellestad – Uskedalen

Wakker worden, maar mistig weer en motregen. Dat zijn we hier niet gewend. De weersvoorspellingen waren goed. Betere weerside aan een Noor gevraagd. Die adviseerde: www.yr.no Die website gaf aan, vanmiddag droog en af en toe een zonnetje. Dus maar even naar de supermarkt gewandeld.

Om 12:00 uur de zeilen omhoog. De wind trok aan tot 14 knopen uit het westen. Bakstag wind, dus de gennaker omhoog. Een keurige 6 knopen over de grond. Nu is 6 knopen eigenlijk te hard om te vissen, maar niet geschoten…. Dus de hengel uit. Met 4 groene veertjes, met haak… Na een halfuurtje riep Joke: “Je hengel maakt zo’n herrie, een vis?” Ja hoor… geen grote, maar toch. Onder gennaker een vis binnenhalen met 6 knopen voorwaartse snelheid is niet eenvoudig. Dus de motor aan en vol in z’n achteruit………. Dat ging beter. Schepnet erbij en de hamer, met een nylon kop, anders doet het zo’n pijn voor het arme beestje….. We hadden geen idee wat voor een vis het was, maar de volgende dag zagen we in de supermarkt zo’n zelfde vis liggen. Een makreel.

Prachtige zeiltocht. Door een fjord is het wél met de motor aan. Dan komt de wind elke keer van een andere kant. Hoewel, is het wel een fjord? Even wiki geraadpleegd. Wat is eigenlijk een fjord? Een inham in een bergachtige kust met steile wanden en ooit door een gletsjer uitgesleten. Oké, dat laatste is nu moeilijk te controleren…..

In Uskedalen aangelegd in de jachthaven. ‘Druk’….. de Noorse vakantie is begonnen….. Een Noor liep wat doelloos rond met zijn 220 V-kabel in zijn hand. Tja, alle stopcontacten bezet. Met onze splitter brachten we uitkomst voor hem. ‘Wat an invention…’ sprak hij.

Het dorpje Uskedalen heeft 800 inwoners. Maar de bebouwing ligt erg verspreid langs de zee. Een keurige haven. Een kerkje. Wat ons opvalt in Noorwegen: niemand doet iets op slot, behalve de kerken. In de meest verlaten dorpjes, kerk op slot. En dat is in Europa toch niet gebruikelijk volgens mij…

Een mooie supermarkt, een bloemenwinkel en een grote camping. Het hotel/restaurant aan het water, staat te koop en is leeg.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *