Rond Bornholm en op naar Zweden

Woensdag 30 juni ’21; Allinge – Ystad (Zweden)

De laatste dag van onze eerste vakantiemaand. Om 07:10 voeren we de haven al uit. 32,5 Mijlen voor de boeg naar Zweden. Vroeg vertrokken, omdat de wind behoorlijk zou aantrekken in de loop van de middag.

Er komt ander weer aan, maar vandaag nog niet. Prachtig zonnig weer en we begonnen met vol tuig, 14 knopen bakstag wind. Dat gaf ons zo’n 6,5 knopen snelheid over de grond.

Een drukke shippinglane (scheepvaartroute), die we moesten oversteken. Even een gaatje opzoeken in deze drukke scheepvaartweg en dan haaks oversteken. De kust van Zweden al in het zicht. De wind trok aan en met een uitschieter naar 28 knopen vonden we het mooi en trokken er maar 2 rifjes in. Als topsnelheid bleken we 9,8 knopen te hebben gevaren. Daar zat wel een knoopje stroom mee bij. Genua vol en met 2 rifjes, dat vaart een stuk comfortabeler.

De haven van Ystad. We waren in 2012 met ons rondje Oostzee, incl St Petersburg, hier ook al geweest. Grote moderne jachthaven. Gezien de slechte weersvoorspelling voor de volgende dag: regen en storm hadden we al ingecalculeerd dat we hier een dagje zouden blijven. De weersvoorspelling klopte. De volgende ochtend regen. Om 13:00 uur een rondje gelopen. De Ystad Skeppshandel is nog steeds nabij de spoorlijn. Een winkel met scheepsbenodigdheden.

De maand juni, die nu achter ons ligt: prachtig zonnig weer met af en toe wat weinig wind. In die maand slechts 1 onweersbui gehad, ’s nachts. Ideaal, toen was het dek weer schoon! Totaal zo’n 600 mijl afgelegd, de noordkust van Duitsland en Bornholm. Nu via Zweden verder naar het Noorden en zien waar we uitkomen.

Dinsdag 29 juni ’21; Christianso – Allinge

Weinig wind, maar een ruime compensatie door de zon. Hoe druk zal de haven van Allinge zijn? Simpel: niet. We namen de havenkom die geheel achterin de haven is. Met oostelijke wind hebben we dan de minste golven in de haven. Gezellig stadje en we moesten inkopen doen. Een grote Netto supermarkt op 100m afstand. Dus met onze vol geladen winkelwagentje naar ons schip gelopen en toen uitladen.

Wandeling langs de kust. Als laatste restaurant: een visrokerij. Ziet er erg goed uit. Een buffet met allemaal verschillende gerookte vissoorten. Vooral naar de gerookte haring waren we benieuwd. Alles meer dan heerlijk! Vooral de vis in een gembersaus. Onbeperkt opscheppen voor één prijs. Dat opscheppen dan maar 2x gedaan. Mocht je in de buurt zijn? Terras op de rotsen, meest noordelijke naast het onderkomen van de loodsdienst. Een echte aanrader.

Maandag 28 juni ’21; Hammerhavn – Christianso

We lazen goede berichten over twee kleine eilandjes ten oosten van Bornholm op zo’n 10 mijl van Bornholm; Christianso en Frederikso. Beide eilandjes zijn samen zo’n ¼ km² groot en zijn gescheiden door een smal stuk water, een sont. Ze met elkaar verbonden met een klassieke gietijzeren draaibrug. Aangrenzend een 100m lange kade, waar plezierboten, zo’n 50 passanten tegenaan kunnen liggen. Daar vlak bij een onbewoond 3de eiland, wat natuurgebied is.

Zo’n 90 inwoners verblijven er het hele jaar en ’s zomers zo’n 120 mensen op beide eilanden. Er is een basisschool, een huisarts en een tandarts, waar je 4x /jaar terecht kunt……  Een bijzonder eiland, dus de moeite waard denken we.

Vandaag was de wind nog west, dus ideaal om vandaag die kant op te gaan. We konden tegen een Duits jacht aanliggen, dat tegen de kade lag. Perfect, maar toen kwam er nog een Pools jacht met 5 mannen tegen ons aan. Gezellig praatje met deze heren gemaakt, maar we vroegen ons wel af: “Gaat dit een rustige nacht worden?”

Mooie wandeling over het eiland gemaakt. Er is 1 restaurant met een prachtig terras met uitzicht op beide eilanden en de zee. Daar voortreffelijk gegeten. Top! Wat ons betreft een ster waardig.

“De Polen over u”. Zo staat deze nacht nu in ons geheugen. Oké 5 mannen die over onze boot lopen; moet kunnen. Maar in een pakketje boten voor ons, lagen hun Poolse vrienden. De boot naast ons was blijkbaar gezelliger, dus nog meer volk over onze boot. En ’s nachts om 1 uur bedachten ze, dat het nog leuker is om met beide boten naast de onze te liggen. En uiteraard een elektra kabel naar de wal. En dat allemaal over ons voordek heen. De volgende morgen meende een Duits jacht, dat het zinnig is om om 06:00 uur te vertrekken. Marifoon op maximum volume schalde door de haven, alsof het windkracht 8 woei. Om 09:00 uur wilden de mensen naast ons vertrekken, dus wij ook maar weg. Neen, ook wij niet erg uitgeslapen…..

Zondag 27 juni ’21; Hasle – Hammerhavn

Om 10:00 uur vertrokken. Eerst koffie en ontbijtje. Ik lees in het logboek: opnieuw stralend weer! Nu zeilden we langs de kust, waar we gisteren gefietst hebben. We herkenden de kleine haventjes en een nieuwe compleet nieuwe haven nabij Vang. Ziet eruit als een achterhaald project…..

Hammerhavn prachtige haven, met een dubbele breakwater ervoor. Bij de haven staat een afhaalrestaurant en verder faciliteiten voor dagtoeristen. Veel campers. In de haven een stuk of 10 jachten, terwijl er plaats is voor veel meer.

De volgende dag een stevige wandeling naar de resten van het kasteelruïne      Hammershus. Ooit in 1255 gebouwd door de Denen op een 75m hoge berg, direct aan de zee. Later ingenomen door Duitsland en Zweden, maar nu alweer 200 jaar Deens bezit. Het wandelpad vanaf de haven naar deze ruïne is prachtig.

Donderdag 24 juni ’21; Bornholm (Ronne) – Hasle

Na een wandelingetje door Ronne vertrokken we om 10:30uur. Hier hadden we het wel gezien. De genua uitgerold en motorsailend naar het noorden naar de haven van Hasle. Hierover lazen we goede informatie. Na 1,5 uur bereikten we de haven. Een dubbel stel breakwaters (havenpieren) want alle haven aan de westkust krijgen behoorlijk op hun donder als het stormt. De haven van Hasle zou ik met een behoorlijke zeegang nog wel binnen durven te lopen.

Een vriendelijke Nederlandse motorbootvaarder hielp ons bij het aanleggen. Er lag nog één zeiljachtje. Drie keurige havenkommen voor passanten. Wij in kom no 1 met 3 jachten. Verder een prachtig openluchtzwembad, sauna, gratis wasmachine en droger. Een mooie jachthaven. Het enige minpunt: prijsniveau haven Vlieland!

Joke draaide 4 wassen, Rob dek schrobben, samen boodschappen gedaan en Hasle bezichtigd. Wat heerlijk dat een ieder hier perfect Engels spreekt. In de supermarkt vroeg Joke aan een modale huisvrouw: wat is ‘gewone Yoghurt hier in de koeling’. In keurig Engels haar reactie. Ook in restaurants. Maakt het allemaal een stuk makkelijker.

We haalden de vouwfietsen uit onze fietsenkelder op de boot. De route langs de kust naar het noorden moet een prachtige fietsroute zijn. Dat klopte. Door het bos, langs de kust en tussen de akkers door. En het weer? Strak blauw, weinig wind en ruim 20 graden.

Op advies gingen we op zoek naar Jons Kapel. Een kerkje? Geen idee wat we mochten verwachten. Met de fiets zaten we intussen al behoorlijk boven de zeespiegel. Het fietspad hield op. Nu wandelen naar beneden door de tarwevelden. Een gigantische houten trap naar beneden. Uiteindelijk 175 treden. Bij de zee aangekomen bleek er inderdaad een zeer kleine grot te zijn, van een meter of 3 diep en 2 m hoog. Blijkbaar huisde hier ooit een zendeling, maar in welke periode? Dat konden we zelfs in Wikipedia niet ontdekken. We waren niet onder de indruk. Wel van de prachtige rotspartijen en begroeiing.

In het dorpje Vang hebben we heerlijk geluncht aan een piepklein haventje. Een Zweeds flottielje zeiljachten met 40 voeters lag er in, dus blijkbaar diep genoeg. De zelfde weg weer terug gefietst. Prachtig!

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *