Oslo

Dinsdag 20 juli – zaterdag 24 juli ’21; Oslo

Wat gaan we allemaal bekijken in Oslo? We kiezen voor de jachthaven ‘Aker Brygge Marina’. Aan de gezellige autovrije boulevard, nabij het stadhuis, het centrum en de veerponten.

De jachthaven is perfect, inclusief heerlijk terras waar onze standaardbestelling: 1x Aperol Spritz en 1x pils!

We wilden graag bezoeken:

  • Vigeland Park;
  • Stadhuis;
  • Nobel Vredescentrum;
  • Nieuwe opera;
  • Maritieme Musea;
  • Monument slachtoffers aanslag Breivik.

VIGELAND PARK

De Noorse beeldhouwer Gustav Vigeland leefde van 1869–1943. Gustav werd vooral beroemd door zijn vele beelden in het Frogner Park in Oslo. Het Frogner Park is een ½ km2 park met landhuis, vijvers en dus ook de beelden van Vigeland. Zelfs als je een dag uittrekt voor dit park, kom je tijd tekort.

Vigeland ontwierp 212 bronzen en granieten beelden. De vele kunstwerken beelden allen de mens uit van baby tot oude mensen. Alle op ware grootte. Vooral de menselijke trekjes komen heel goed uit in de beelden. Bv ‘de boze jongen’. Zijn woede straalt van dit beeld af. Stampvoetend, vuisten gebald en zijn gezichtsuitdrukking. Prachtig park.

STADHUIS

Een prominent bakstenen gebouw aan de haven. Twee Noorse architecten ontwierpen het gebouw in 1918. De bouw begon in 1931, maar tijdens de 2de wereldoorlog werd de bouw stilgelegd. Uiteindelijk in 1950 geopend.

Helaas was het bezichtigen van dit gebouw niet mogelijk. Jammer. Een goede reden om Oslo nog eens te bezoeken.

NOBEL VREDESCENTRUM

We liepen al eens langs dit gebouw. Maar Alfred Nobel was toch een Zweed? Die veel geld verdiende met de uitvinding van dynamiet? Waar zouden we zijn zonder Wikipedia:  Alle Nobelprijzen worden uitgereikt in Stockholm, behalve die voor de vrede…??? Hoe zit dat?

Vooruitziende blik van Alfred. Een prijs voor de vrede kan een politieke lading hebben. Bv Arafat, Kissinger en Sadat kregen deze prijs, maar waren dat nu echte vredesduiven?

In 1900 was Noorwegen een politiek onbelangrijk landje. Had weinig politieke inbreng op wereldtoneel. Nobel dacht: perfect land om die prijs uit te reiken. Men denkt dat dit de reden is, maar Alfred heeft zijn geheim in zijn graf meegenomen.

Dit Vredescentrum geeft een interessant overzicht over deze Nobelprijs. De moeite waard.

OPERAHUIS

In 2008 werd dit gebouw officieel geopend. Gelegen aan het Oslofjord. Alles wit Italiaans marmer en graniet. Een ijsberg die uit het water omhoog steekt. Prachtig uitzicht over het water en de stad. Over het hele dak mag je lopen en skaten. Helaas ook binnen nu niet te bezichtigen.

MARITIEME MUSEA

Met de ferry naar deze locatie. Eerst het FRAM-museum. Hier en overzicht van de vele poolexpedities van de Noren, met als middelpunt het houten 36m lange zeilende poolvaartuig met hulpmotor. Fridtjof Nansen, Noorse poolreiziger was de opdrachtgever en voer in 1893 richting Noordpool. Kwam in het ijs en ging te voet verder. Helaas, ze moesten overwinteren op het ijs en bereikten de Noordpool niet. Daarna deden een hele rij mensen pogingen de Noordpool te bereiken en claimden allen, die als eerste bereikt te hebben. Maar wie?

De zuidpool is meer helder. Daar bereikte de Noor Roald Amundsen als eerste de zuidpool in 1911. En 35 dagen later de Engelsman Robert Falcon Scott, die dus 2de werd…

Kon-Tiki. Thor Heyerdahl bouwde een vlot van balsahout en voer daarmee 8.000 km over de Grote Oceaan van Z-Amerika (Peru) naar Polynesië. Ook dit vlot met de volledige uitrusting bekeken we. Ook het 2de ‘schip’ van Thor gemaakt van papyrus, waarmee hij van Marokko naar Barbados zeilde.

Met Noorse maritieme museum vonden we wat minder interessant.

22 July Monument

10 Jaar geleden op 22 juli 2011 vermoordde Breivik in Oslo na een jaren lange voorbereiding met een bom het leven van 8 mensen in een regeringswijk van Oslo en op het eiland Utoya schoot hij 69 mensen dood. Deze 77 doden in Noorwegen zijn nog steeds moeilijk te bevatten in het tolerante Noorwegen. Op de stadsplattegrond van Oslo staat alleen ‘22 July Centre’. De indrukwekkende glasplaat waar alle 77 namen op staan.

Oslo, een prachtige stad met een prettige ontspannen sfeer Met heel veel zorg gepland en gemoderniseerd. De meeste auto’s de stad uitgejaagd. En wat er rijdt is elektrisch. We hebben genoten van deze stad. Gaan we zeker nog eens heen.

This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink.

1 Response to Oslo

  1. Karienke says:

    Jullie zijn maar druk met al dat varen, de sightseeing en het erover schrijven. leuk om te lezen !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *